Windows 10 işletim sistemiyle bugüne kadarki en iyi deneyimi kullanıcılara sunan Microsoft aradan geçen 6 yılın ardından yeni işletim sistemi ile karşımıza çıktı. Windows 10‘u 29 Temmuz 2015 tarihinde piyasaya süren şirket, Windows 11’i bugün yani 24 Haziran 2021 – Perşembe günü duyurdu. Lansman sonrasında Windows 11 yenilikleri neler? Windows 11 nasıl indirilir? gibi kullanıcıların aklında birçok soru işareti oldu.
Bizde canlı olarak takip ederek tüm gelişmeleri sizlere aktardığımız lansman sonrasında Windows 11 özellikleri ile karşınızdayız. Gelin, şimdi Microsoft’un yeni işletim sistemine yakından göz atalım.
Windows 11 özellikleri neler? İşte yenilikler
Bugün düzenlenen etkinlikte tanıtılan Windows 11, bir önceki nesle kıyasla ciddi tasarım farklarıyla geliyor. Bunlardan en çok dikkat çeken ise kuşkusuz “Başlat” menüsü. Bu menüyü sol alt köşedeki pozisyonundan biraz daha ortaya yerleştiren Microsoft, iptal edilen Windows 10X ile benzer bir deneyim sunuyor. Windows 8 ile hayatımıza giren canlı kutucuklar özelliğini bu sürümde kaldıran şirket, bunun yerine tıpkı Android ve IOS‘taki gibi daha sade bir arayüz tercih etti.
Birden çok monitörü desteklemeye devam edecek olan işletim sistemi, uygulamaların hangi ekranda açılmasını istediğinizi hatırlayacak. Böylelikle uygulamaların her zaman doğru ekranda açıldığından emin olacaksınız. Sadece tasarım olarak değil performans anlamında da geliştirmeler bu işletim sistemiyle hayatımıza giriyor.
Windows 11 güncellemeleri, bir önceki nesle kıyasla yüzde 40 daha küçük olacak ve artık arka planda otomatik olarak gerçekleşecek. Bu durum bitmeyen güncelleme derdinin artık yaşanmayacağı anlamına geliyor. Uygulama entegrasyonu için de yoğun mesai harcayan Microsoft, Teams’i doğrudan işletim sisteminin içine entegre olacak. Doğrudan görev çubuğuna dahil olan uygulama, Windows 11 kullanıcılarının arkadaşlarını, ailesini veya iş arkadaşlarını aramasına olanak tanıyacak.
Tıpkı Android ve iOS gibi Widget desteği kazanan Windows 11, yapay zeka desteği kazanacak olan widgetlar, kişiselleştirilmiş bir akış ekranı sunacak. Pek çok dokunmatik fonksiyonu da beraberinde getirecek olan işletim sistemi, tabletlerde kullanabileceğiniz hareketleri ve dokunma özellikleri kazanıyor. Böylelikle tablet modu tamamen ortadan kalkıyor.
Xbox desteği artıyor!
Oyunculara verdiği destekle gündeme gelen Microsoft, Windows 11 ile beraber Xbox fonksiyonlarını artıracak. PC oyunlarında daha iyi optimizasyon yapması beklenen şirket, tüm yapımlarda otomatik HDR desteği sunacak. Uyumlu bir monitörü olan her kullanıcı, DirectX 11 ve DirectX 12 oyunlarında yüksek dinamik aralık (HDR) teknolojisinin tadını çıkaracak.
Ayrıca ve hız ve performans güncellemesi kazanan işletim sistemi, daha önce Xbox Series X / S’te karşımıza çıkan DirectStorage’ı kullanacak. Bu durum, Windows 11’de oyun yükleme sürelerini hızlandırmayı ve NVMe sürücülerin gücünü en verimli şekilde kullanmayı amaçlıyor.
Xbox Game Pass, şirketin aylardır test ettiği yeni Xbox uygulaması sayesinde Windows 11’e de dahil ediliyor. Bu aynı zamanda Xbox uygulamasına entegre edilmiş xCloud’u da içeriyor, böylece oyuncular, Microsoft’un bulut sunucularından donanımlarına bağımlı kalmadan oyun oynayabiliyor.
Son olarak, Windows 11’deki en büyük değişikliklerden biri de yeni mağaza oldu. Yeniden tasarlanan ve normalde Windows uygulama mağazasında bulunmayan bir dizi uygulama bu sürümle beraber işletim sistemine dahil edildi. En büyük sürpriz ise Adobe Creative Suite, TikTok ve Instagram dahil olmak üzere Android uygulamalarının mağazaya dahil edilmesi oldu.
Burada geliştiricilere ciddi özgürlükler tanıyan şirket, isterlerse kendi ödeme sistemlerini bile kullanabileceklerini açıkladı. Amaçlarının ilham vermek olduğunu açıklayan CEO Satya Nadella, “Windows her zaman yaratıcıların egemenliğini temsil etmiştir” dedi.
Alıntıdır.